tiistai 3. toukokuuta 2016

Kenellä on oikeus avustajaan?

Yle uutisoi 1.5. Mikaelista, joka käy Vantaan kaupungin kanssa läpi kiistaa, että onko hänellä oikeus henkilökohtaiseen avustajaan vai korvataanko se perhehoitajalla. Kun hänellä on henkilökohtainen avustaja töissä, toimii Mikael itse tämän työnantajana ja liikkuminen  esimerkiksi kaupungilla on mahdollista. Perhehoito taas sitoo henkilön kotiin illoiksi ja viikonlopuiksi, joten hänen oikeuttaa liikkumiseen rajoitetaan vain siksi, että hänellä on avustajatarve. 

Mikä sitten on perhehoidon ja henkilökohtaisen avustajan välinen ero? Invalidiliiton lakimies Akaan-Penttilä selittää asian näin:

" Henkilökohtainen apu on tarkoitettu mahdollistamaan vaikeavammaisen ihmisen omat valinnat ja hänen itsemääräämisoikeutensa. Hän määrittelee itse avun tarpeen, tilanteet ja ajat. Perhehoito on kodinomaista hoitoa, joka annetaan neljän seinän sisällä. Koska kyseessä on hoito, se lähtee hoitajan näkökulmasta."

Käytännössä siis itsemääräämisoikeus vähenisi ja onko se sitä mitä me haluamme? Että ihmisten elämää määritellään viranomaistahojen puolelta ja heidän omista toiveistaan tulee irrelevantteja. Samaan aikaan henkilökohtaisten avustajien työoloja halutaan heikentää, sillä perhehoitajina he eivät tule saamaan lomarahoja tai yölisiä. Eli sen lisäksi, että pitkäaikaissairaiden ja vammaisten itsemääräämisoikeutta halutaan rajoittaa, heikennetään myös työntekijöiden tulotasoa, sillä henkilökohtaisen avustajan saama tuntipalkka ei monissakaan kunnissa ole kovin suuri.

Ylen alkuperäinen juttu kannattaa käydä lukemassa klikkaamalla tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti