perjantai 6. toukokuuta 2016

CV-koulu: Kielitaito

Monissa ammateissa tarvitaan kielitaitoa, joten se on hyvä näyttää toteen. Kielitaidon suhteen kannattaa olla jollain tapaa kriittinen omaa osaamistaan kohtaan. Jos et ole käyttänyt ruotsin kieltä vaikkapa yli kymmeneen vuoteen, ei se ehkä ole samalla tasolla kuin aikanaan. Monissa työpaikoissa, missä kielitaitoa vaaditaan, voidaan osa haastattelusta hoitaa monikielisesti. Silloin viimeistään selviää kielitaidon oikea taso. Joten hakiessasi paikkaan, missä kielitaitoa kysytään, varaudu todistamaan osaamisesi taso tavalla tai toisella.

Kuinka sitten merkitä kielitaito? Yleensä käytetään varsin simppeliä tapaa ilmaista kielitaito. Se siis avataan muutamalla sanalla. Ja listaus kannattaa laittaa niin, että ylimpänä on oma äidinkieli ja sen jälkeen kielet esimerkiksi osaamisjärjestyksessä tai siinä järjestyksessä, missä niitä työssä saatettaisiin tarvita. Erikseen voi vielä luetella, että kuinka hyvin osaa puhua ja kirjoittaa ko. kieliä, jos tällä on merkitystä. Ja jos todellakin osaat vain perusfraaseja vieraasta kielestä, on kyseessä alkeet. Silloin kieliopissa voi olla isojakin puutteita ja saatat hallita vain kohteliaat tervehdykset ja keskustelun yleisellä tasolla.

Esimerkkejä, kuinka oman kielitaidon voisi tuoda esiin:
Suomi, äidinkieli
Englanti, erinomainen puhuttu ja hyvä kirjoitettu kieli
Ruotsi, tyydyttävä puhuttu ja kirjoitettu kieli
Saksa, alkeet
Espanja, alkeet

Kuinka analysoida oma kielitaito? Opetushallitus on ainakin omiin kielitasotesteihinsä laatinut kolmiportaisen taitotasokuvauksen, jota voi käyttää myös oman kielitaidon arvioinnin pohjana. Pääset taitotasiokuvauksiin klikkaamalla tästä. Tuo jako selventää mielestäni hyvin sitä, että onko oma kielitaitoa esimerkiksi hyvä vai erinomainen.

Ja ai niin..! Muista myös se, että jos haet ulkomaille töihin, olisi koko CV hyvä olla kirjoitettu sillä kielellä, millä työhakemuskin oli. Tällä pystyt jo osoittamaan, että tarvittava kielitaito on sinulla hallussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti