keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Sarkasmi somessa

Sarkasmi on laji, joka helposti ymmärretään väärin. Vaikka näkisimme puhujan ja kuulisimme hänen lakonisen lausahduksen, niin emme aina ymmärrä sanojen merkitystä ja piilotarkoitusta. Tämä voi aiheuttaa ärtymistä ja tuohtumista, vaikka näin ei alunperin tarkoitettukaan.

Silloin kun sarkasmia harjoitetaan kirjoitetussa muodossa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, joudumme olemaan entistä tarkempia. Väärinymmärryksen riski kasvaa, kun kontekstiä ei enää ymmärretä ja yhteys sarkasmin esittäjään on välillinen. Siksi kannattaa olla tarkkana kuinka sanojaan ilmaisee somessa muille, erityisesti tuntemattomille osapuolille. Jo se voi vaikuttaa sarkasmin ymmärtämiseen, että olemmeko samalta paikkakunnalta. Tietynlaisen tavan puhua ja ymmärtää oppii ympäristöstä ja omasta lähipiiristä. Kun samoja ilmaisuja käyttää ventovieraille, voivat he käsittää ne eri tavoin.

Nyt-liitteessä oli 7.3. mielenkiintoinen artikkeli sarkasmista ja sen ymmärtämisestä. Se kannattaa käydä lukemassa, varsinkin jos harrastatte paljon keskustelua somessa. Jutun aiheesta voi lukea netissä osoitteessa http://nyt.fi/a1457321003308.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti