tiistai 1. maaliskuuta 2016

CV-koulu: Koulutus

CV-koulun toisessa osassa puhumme koulutuksen lisäämisestä ansioluetteloon. Ensimmäinen osa käsitteli valokuvaa sekä yhteistietoja. Jos haluat vielä palata lukemaan sen osion ensin, pääset kirjoitukseen klikkaamalla tästä.

Koulutus on usein tärkeä osa työuraamme, sillä se antaa usein perusteen sitä seuraavalle työuralle. Harva enää menee suoraan peruskoulusta työelämään, sillä työnsaanti on myös monilla aloilla vaikeutunut ilman asianmukaista koulutusta. Siksi moni hankkiikin ammatillisen tutkinnon tai muun pätevyyden, joka tarjoaa väylän työelämään. Kuinka siis merkata se ansioluetteloon?

Hyvä ohje on, että laita aina viimeisin tutkinto ylimmäksi. Tutkintonimikkeen lisäksi kannattaa avata hieman tutkintoa. Esimerkiksi pääaine sekä laajimmat sivuaineet kannattaa mainita, sillä silloin työnantaja näkee heti enemmän erikoisalaasi. Myös tutkinnon laajuuden voi halutessaan sanoa opintopisteinä, mutta ei se yleensä ole pakollista. Jos olet suorittanut valmistumisen jälkeen laajoja opintokokonaisuuksia esim. avoimessa yliopistossa, voi ne listata myös koulutuksen alle. Yksittäiset opintopisteet ja lyhyet kurssit sen sijaan voi listata ansioluettelossa omaksi kurssit-kohdakseen.

Jos sinulla on paljon koulutusta peruskoulun jälkeen, ei ansioluettelosta kannata viedä tilaa peruskoulun mainitsemisella. Yleensä perusoletus on se, että jokainen on käynyt peruskoulun loppuun saakka, jos sinulle on kertynyt jo ammattitutkinto sen jälkeen. Siinä vaiheessa jos on vasta käynyt peruskoulun jälkeen lukion tai ammattikoulun, voi peruskoulunkin vielä pitää mukana ansioluettelossa. Mutta kun näiden jälkeen kertyy uusia koulutuksia kenties ylemmillä tutkintoasteilla, menettää peruskoulu merkityksen osana ansioluetteloa. Tämä on näppärä keino ainakin lyhentää omaa ansioluetteloaan, jos tilanpuute uhkaa.

Kirjoita siis koulutus-kohdasta tiivis kokonaisuus, mutta elä unohda avata hieman opintojasi. Usein pelkkä tutkintonimike ei kerro täyttä kuvaa osaamisesta, joten aina voi mainita sivuaineista tai lopputyön aiheesta, jolloin työnantajalla on parempi suunta osaamisestasi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti