keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Työpaikka ilman palkkaa

Kiinnostaisiko tehdä työtä, josta et saisi palkkaa? Nyt emme puhu vapaaehtoistyöstä, vaan siitä, että päivät menisivät ilmaiseksi töitä tehdessä. Tai korvaus olisi maksimissaan se 12 e/päivä. Ei sillä helpolla eläisi kukaan eikä eläkään. Tällainen toiminta on kuitenkin sallittua Suomessa ja sitä kutsutaan avotyöksi. Muun muassa moni kehitysvammainen on avotyön loukussa. He työskentelevät työpaikoilla, mutta saavat nimellisen korvauksen muihin nähden. Miksi?

Onneksi on kuitenkin yrityksiä, jotka uivat vastavirtaan.  He ymmärtävät, että nyky-yhteiskunnassa tarvitaan rahaa elämiseen ja minimaalisella korvauksella ei elä. Esimerkiksi Linnanmäki ja on kunnostautunut siinä, että he haluavat palkata kaikenlaisia ihmisiä töihin ilmentämään asiakaskunnan monimuotoisuutta myös henkilökunnassa. Hienoa toimintaa ja toivottavasti he toimivat positiivisena esimerkkinä.

Ravintola Ipi taas perustuu siihen, että se tarjoaa työpajatoimintaa kehitysvammaisille. He eivät saa palkkaa työstä, mutta jokainen ylimääräistä tuottanut euro käytetään heidän hyväkseen. Ehkä tästäkin voidaan jossain vaiheessa ottaa suunta kohti palkallista työtä, kun toiminta saadaan vakiintumaan. Voisiko se olla seuraava askel, jos byrokratia ei tuota ongelmia? Ja muissakin maissa työtätekevät saavat palkkaa. Suomessa voi ilmeisesti olla poikkeuksia ihan luvan kanssa. Ehkä olisi aika ajantasaistaa lainsäädäntö.

Markus on yksi Ipin työntekijöistä. Jos haluat tutustua, millainen on Markuksen työpäivä, niin kannattaa käydä lukemassa juttu hänestä. Juttu löytyy Menaiset-verkkosivuilta klikkaamalla tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti