tiistai 8. joulukuuta 2015

Urasuunnittelua opintoihin

Yle julkaisi 5.12. artikkelin, jossa käsitellään työnhakua. Siinä puhutaan siitä, että jo opintojen aikana pitäisi urasuunnittelu aloittaa. Tämä tarkoittaa käytännössä oman alan työpaikkojen etsimistä jo opiskellessa sekä harjoittelupaikkojen ja kesätöiden huolellinen valinta. On aloja, joissa tämä toimii, mutta on aloja, joissa esimerkiksi kesätyöt ovat kortilla. Opetusala nyt ainakin hyvänä esimerkkinä. Monella vain oma ura saattaa vielä olla aivan hakusessa ja asiaa ei helpota se, että uravalmentajia ei ole paljoa oppilaitoksissa. Jos opiskelija ei jaksa olla koko ajan aktiivinen itse, voi työpaikat omalta alalta jäädä löytymättä. Toisaalta kaikki työkokemus on hyvästä ja antaa perspektiiviä tulevaan. Siksi ei kannata lannistua vaikka paikat omalta alalta eivät aukea heti.

Työelämässä kannattaa tutustua avoimesti uusin ihmisiin. Tästä voi olla odottamatonta etua, sillä  moni paikoista ei edes avaudu, vaan niitä tarjotaan suoraan sopiville henkilöille. Mitä näkyvämpi on, sitä helpompi on jäädä mieleen. Tosin tämä on hyvin alakohtaista, että kuinka paljon paikkoja on auki ja kuinka paljon työpaikoista vain tarjotaan. Jos itse ei ole löytänyt työpaikkaa hyvien tyyppien kautta, ei kannata unohta työhakemuksen merkitystä. Pitää vain muistaa olla aito oma itsensä ja jättää välistä tylsät yleisfraasit. Kannattaa olla persoonallinen ja suunnata teksti siihen suunta, että mitkä taidot hyödyttävät työssä, vaikka  tylkokemusta ei vielä paljoa olisi.

Tällä haavaa työnhaku on hyvin omatoimista ja siksi haastavaa. Urasuunnittelua tulisi todellakin olla jo peruskoulussa ja siitä se jatkaisi kera jatko-opintojen. Tällöin tarvetta Te-palveluiden uravalmennukselle olisi ehkä vähemmän. 

Ylen alkuperäisen jutun voit lukea klikkaamalla tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti