torstai 3. joulukuuta 2015

Itsensä näköistä elämää

Kodin Kuvalehti on viime aikoina julkaissut paljon hyviä artikkeleita, joissa vammaiset ja pitkäaikaissairaat ihmiset voivat tuoda näkyväksi omaa arkeaan. Sairaus voi tuoda aina jotain hankaluuksia, mutta se on monesti myös asenteesta kiinni, että kuinka siihen suhtautuu. 1.12. julkaistu juttu Railasta kertoo hyvin naisen suhtautumisen elämään. Hän elää sitä nykyään, kuten itse haluaa. 

Raila käyttää sähköpyörätuolia. Hänellä on ollut elämänsä aikana 500 avustajaa, joten työnantajana toimiminen on hänelle tuttua. Hän käy töissä ja asuu Helsingissä. Ja artikkelissa hän kertoo tavallisesta päivästään. Railalla todettiin lihastauti hänen ollessa pieni. Hänen sairautensa ilmenee niin, että liikkumiseen annettu käsky ei etene juuri raajoihin selkäytimestä. Siksi hän ei ole koskaan seissyt.

Raila tekee osa-aikatöitä ja asuu omassa kodissa avopuolisonsa kanssa. Hänet on kasvatettu ajattelemaan niin, että kaikki on mahdollista, jos sitä haluaa. Pitää vain keksiä sopivat keinot toteuttamiseen. Toki on niitä, jotka ajattelevat toisin. Tämän Raila on huomannut esimerkiksi koulumaailmassa, missä hän ei saanut olla lähikoulussa, vaan opettajan mielestä kuului erityiskouluun. Toivottavasti tuo ajattelutapa ei ole niin arkipäivää enää tänä päivänä, mitä se Railan nuoruudessa oli. 

Kaikkiaan juttu oli tosi lämminhenkinen ja kertoi paljon Railan suhtautumisesta omaan elämäänsä. Hän on tavallinen työssäkäyvä suomalainen, jonka tarvitsee avustajaa arjen pyörittämiseen. Juttu kannattaa lukea, sillä se on varmasti silmiäavaava monille, joilla ei omassa lähipiirissä ole kokemusta pitkäaikaissairauksista. Jutun voit lukea kokonaan klikkaamalla tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti