torstai 19. marraskuuta 2015

Työttömyys ajaa neljän seinän sisälle

Yle uutisoi 17.11. työttömyydestä ja siihen liittyvistä ongelmista. Työttömyyttä itsessään pidetään jo häpeänä ja hylkäys työtä hakiessa saa vetäytymään omaan kuoreen entistä enemmän. Helposti oma koti kutsuu ja uloslähdöstä voi tulla haastavampaa. Työn Paikka -hankkeessa työttömille jaetaan askelmittareita, jotta he näkevät oman aktiivisuutensa. Työttömyyden ei tarvitse tarkoittaa passiivisuutta ja toimettomuutta, mutta samaan aikaan on huomattu, että ongelmat kerrostuvat. Hyväkin tukihanke jää huomioimatta, jos oma olo ei ole hyvä.

Yksi iso ongelma on se, että Suomessa ajatellaan, että voit olla joko työtön, työssä, opiskelija tai yrittäjä. Jos yrittää olla useampaa kuin yhtä, yleensä rakenteet paukkuvat ja tukien saaminen jo voi olla itsessään haaste. Syö varmasti itsetuntoa ja  paljon on myös tietämättömyyttä erilaisista tukitoimista. Siksi Hämeenlinnassa lähdettiin toteuttamaan hanketta laajemmasta näkökulmasta. He auttavat talouden hallinnassa, antavat tietoa terveyteen liittyen ja pitävät jopa ruokakursseja, jotka parantavat elämänlaatua.


Monimuotoinen auttaminen on varmasti avainasemassa. Ei tarjota vain neuvoja hyvän cv:n tekoon, vaan pohditaan elämänlaadun parantamista. Uuden oppimista tulisi tukea ja kannustaa työtöntä aktiivisuuteen.

Alkuperäisen jutun voit lukea Ylen sivuilta klikkaamalla tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti