perjantai 13. maaliskuuta 2015

Ketkä voivat työskennellä?

Helsingin Sanomat kirjoitti 12.3. lehdessään kahdesta siivoojana toimineesta miehestä, joiden työt loppuvat huhtikuun alussa. Syynä töiden loppumiseen on se, että miehet tekivät liian vähän tunteja saadakseen Espoo-lisää palkanmaksuunsa. Työmäärän nostaminen taas lisän vaatimaan 85% olisi nostanut työntekijöiden tulot niin korkeiksi, että he olisivat joutuneet jättämään työkyvyttömyyseläkkeensä lepäämään. Toisaalta yrityksellä ei myöskään olisi ollut tarjota niin paljon töitä tai palkkaa, jota suurempi tuntimäärä olisi vaatinut. 

Ja jos eläkkeen jättää lepäämään, pitää valmistautua byrokratiaan sen aktivoimiseksi, jos työt jossain vaiheessa loppuvat. Kaikki eivät halua tällaista säätämistä, koska se tietää usein taukoa tuissa hakemusruljanssin ajaksi. Ketä siis hyödyttää, että osan palkkaamiseen tarkoitetusta tuista saa käyttöönsä vain isoilla tuntimäärillä, jos oma terveys ei sitä tue?

Artikkeli kiteyttää hyvin olennaisen viimeiseen lauseeseen:

"Jos päämääränä on saada vammaisten, osatyökykyisten ja muiden vaikeasti työllistyvien osittainenkin työkyky käyttöön ja heidät osallisiksi työelämään, etuuksien tulisi tukea tätä."

Alkuperäinen juttu kannattaa käydä lukemassa täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti