perjantai 6. maaliskuuta 2015

5 vinkkiä onnistuneeseen työhaastatteluunOlin 4.3. TE-palveluiden työnhaun teemapäivässä, jossa esiintyivät Työelämän Infopisteen Otto Mäenniemi ja Carrot-henkilöstöpalveluiden Samu Salminen. Molemmat ovat rekrytoinnin ammattilaisia, jotka työskentelevät paljon työnhakijoiden parissa. He korostivat seuraavia asioita siitä, millainen on onnistunut työhaastattelu, ja mitä työnhakijan tulisi välttää.

1. Laita CV kuntoon ja tee hakemus huolella päästäksesi haastatteluun.
Ansioluettelon ja hakemuksen on syytä olla selkeitä, tiiviitä paketteja, joista olennainen kuten koulutus ja työkokemus käyvät helposti ilmi. Haastattelijat arvostavat myös sitä, että CV:ssä on hakijan kuva. Salminen kertoi, että hänelle tulevista ansioluetteloista jopa 80 %:sta se puuttuu. Hakemuksessa ei tarvitse kertoa haettavan toimenkuvan kannalta epäolennaisia seikkoja. Jos esimerkiksi käytät liikkumisen apuvälineitä, mutta se ei ole este kyseisen työn tekemiselle, sitä ei tarvitse mainita.

Hakemuksen lähettämisen jälkeenkin voi erottua aktiivisuudella edukseen, ja esimerkiksi soittaa kysyäkseen hakuprosessista tai jostain muusta seikasta, varsinkin jos siihen on hakemuksen yhteydessä rohkaistu.

2. Valmistaudu käytännön tasolla.
Hyvä valmistautuminen on puoli haastattelua. Sellaiset seikat kuin työhaastattelun konkreettinen sijainti sekä haastattelijan nimi (jos se on kerrottu) on tärkeää muistaa. Haastattelupaikalla on syytä olla n. 5 minuuttia ennen haastattelua. Haastattelu alkaa käytännössä siitä hetkestä kun astut paikalle. Jos et esimerkiksi muista, ketä tarkkaan ottaen olit tulossa tapaamaan, antaa se heti huonon ensivaikutelman.

Ulkoinen siisteys on toinen tärkeä seikka hyvän ensivaikutelman antamiseksi. Helppo sääntö vaatteiden valitsemiseksi ovat esimerkiksi sellaiset, joissa haettavaa työtäkin voisi kuvitella tehtävän, mutta mene mieluummin hieman yli- kuin alipukeutuneena. Pidä myös huolta, että sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat, kuten todistukset ja suositukset siistissä järjestyksessä mukana, vaikkei niitä aina kysyttäisikään. Ole kohtelias ja katso silmiin.

3. Valmistaudu kysymyksiin ja haastattelun sisältöihin.
Haastattelija on kiinnostunut soveltuvuudestasi ja motivoituneisuudestasi. Osoitat motivoituneisuutta ja laajempaa kiinnostusta esimerkiksi tutustumalla etukäteen hakemasi työpaikan nettisivuihin ja selvittämällä yksityiskohtiakin siitä, mitä siellä tehdään. Voit myös kysellä projekteista, työnkuvasta ja muista vastaavista asioista. Älä kuitenkaan kysy ensimmäisenä palkasta tai etenemismahdollisuuksista, vaan osoita mieluummin kiinnostuksesi itse työhön ja työpaikkaan, johon olet hakemassa.

Haastatteluissa kysytään usein samoja asioita, ja tyypillisiin kysymyksiin on hyvä valmistautua etukäteen, kuten ”Miksi juuri sinä soveltuisit tähän työhön?” ja ”Mitä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?” Omien heikkouksien esiin tuominen voi tuntua tilanteelta, jossa voi vain hävitä, mutta siihenkin on parempi vastata rehellisesti jotain, esimerkiksi sellaista, mikä ei ole haettavan työn kannalta erityisen merkittävää, tai jotain jonka voi tulkita myös vahvuudeksi tietyissä tilanteissa.

Joskus kysytään outojakin kysymyksiä, kuten ”Mikä eläin olisit?” Tällöin vastausta tärkeämpää on pyrkiä olemaan häkeltymättä ja säilyttää luontevuutensa.

4. Perustele, mutta ole ytimekäs.
Pidä mielessäsi se, mitä olet työhakemuksessa itsestäsi kirjoittanut, ja perustele sen kautta omia vahvuuksiasi. Jos kerrot esimerkiksi olevasi taitava koodaaja tai tulevasi hyvin toimeen lasten kanssa, anna esimerkkejä tilanteista, joissa olet näitä kykyjä soveltanut. Pyri kuitenkin olemaan selittelemättä tai jaarittelematta liikaa. Toisaalta joissain työhaastatteluissa voidaan myös jutustella muistakin kuin välittömästi työhön kuuluvista asioista, ja siihen on hyvä olla valmis. Työhaastattelut ovat aina erilaisia, ja tilannetaju on eduksi.

5. Ole oma itsesi.
Tämä oli melkeinpä eniten korostettu seikka. Kaikista neuvoista ja ohjeista huolimatta mitään roolia ei kannata yrittää ottaa, sillä se näkyy yleensä läpi, vaan luottaa omaan persoonallisuuteen. Joihinkin työyhteisöihin haetaan muodollisen pätevyyden lisäksi tietynlaista persoonaa tai tyyppiä. Se voi olla sinulle eduksi tai haitaksi, mutta siihen ei kannata yrittää liikaa aktiivisesti vaikuttaa muuttamalla sitä, millaisen vaikutuksen itsestään persoonana antaisi.

Muista myös, että kaikki jännittävät työhaastattelua, eikä siitä pidä ottaa itselleen taakkaa.

Blogikirjoituksen kirjoitti Jussi, joka on työharjoittelussa Duunimentori-hankkeessa kevään ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti